czwartek, 22 sierpnia 2013

Yerba Mate

Od pewnego czasu stałam się sympatyczką yerby.Czym właściwie jest yerba mate? Postaram się Wam to przybliżyć :)

Yerba mate to liście ostrokrzewu paragwajskiego,zmielone,wysuszone,niekiedy świeże przygotowane do robienia naparu.Popularna głównie w krajach Ameryki Południowej a także Syrii i Libanie.

źródło:http://biologiaroslin.wordpress.com/2012/08/23/yerba-mate-indianska-esencja-zdrowia/

Yerbę pije się w specjalnych naczynkach: matero lub guampa.

Guampa to naczynie wykonane zazwyczaj z bawolego rogu lub racicy.

żródło: wikimedia


Matero z kolei wykonuje się z ceramiki,tykwy lub drewna.Jednak nie byle jakiego drewna a z Palo santo czyli świętego drzewa.

                                                                                      żródło: wikimedia


 
Przed pierwszym zaparzeniem naszej yerby w nowym naczyniu należy je do tego przygotować czyli przeprowadzić tak zwane currado.

Samo przygotowanie naparu również wymaga wielu czynności.Susz wsypujemy tak aby zgrupował się po skosie naczynia i umieszczamy rurkę czyli bombille.

Bombille to rurki o różnych kształtach i zakończeniach,mogą być bambusowe lub metalowe,posrebrzane lub pozłacane.


Tak przygotowany susz zalewamy wodą.Tu znowu nie może być byle jaka woda...Musi być gorąca ale nie wrząca bo jak uważają indianie yerba się obrazi jeśli ją poparzymy.Poprostu zalana wrzątkiem zrobi się gorzka i niesmaczna;) Napar uzupełniamy do kilku razy,póki nie straci smaku i mocy.


Yerba mate ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.Niektóre jej właściwości zostały udowodnione naukowo..w inne trzeba mocno wierzyć ;)

-działa pobudzająco
-jest źródłem antyoksydantów
-obniża poziom cholesterolu
-stymuluje ośrodkowy układ nerwowy
-poprawia odporność DNA na niektóre uszkodzenia
-zwiększa koncentracje


Yerba ma również działanie wspomagające odchudzanie :) Poprawia pracę układu trawiennego i zmniejsza łaknienie i te właśnie efekty zauważyłam u siebie ^^

Z tym naparem jest tak że jego charakterystyczny smak można polubić lub nie...czasem nie jest to miłość od pierwszego razu ,ja musiałam zrobić kilka podejść ;) Na początek najlepsze będą łagodne mieszanki uszlachetnione skórką pomarańczową lub limonką.Mocniejsze odmiany mają ostry smak z charakterystyczną goryczką.

Moja ulubiona mate CBSe <3 :)


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz! To dla mnie ogromna motywacja :)